Onze virtuele museumervaring is weer een beleving rijker: in de tour ‘Vissen in een West-Vlaams verleden’ laten we vissers aan het woord, die ons meer vertellen over hun werk en leven aan het begin van de 20e eeuw.
In sappig West-Vlaams komen we zo van alles te weten over thema’s als bijgeloof, zeeziekte, visverkoop, storm op zee, IJslandvaart en nog veel meer. Ben je het West-Vlaams niet machtig? Laat je vooral niet afschrikken: alle verhalen worden ondertiteld.
Benieuwd? Klik dan snel door naar onze 3D-beleving! Volg er de gele bollen om deze virtuele rondleiding te ontdekken!
In 1963 begonnen dialectologen van de Universiteit Gent met het maken van dialectopnames op 550 verschillende locaties in Vlaanderen. Die inspanning leverde tussen 1963 en 1976 niet minder dan 783 opnames op, goed voor zo’n 700 uur spontante spraak. Dit project staat ondertussen bekend onder de naam ‘Stemmen uit het Verleden’ en biedt een uitzonderlijke blik op hoe het leven eruit zag in het begin van de twintigste eeuw.
Tussen deze opnames zitten ook verschillende getuigenissen uit de West-Vlaamse kuststeden. Het zijn unieke bronnen waarin ook het oude vissersleven besproken wordt. In het project ‘Vissen in een West-Vlaams Verleden’ worden enkele fragmenten uit de opnames van die kuststeden – waaronder Wenduine, Zeebrugge, Heist, Koksijde, Oostduinkerke, Oostende en Blankenberge – beschikbaar gemaakt voor het grote publiek, en wordt zo ook de West-Vlaamse visserij in de kijker gezet. Verschillende thema’s worden uitgelicht in korte filmpjes, waarin ook de verschillende kustdialecten te horen zijn.
Dit project werd uitgewerkt door Variaties vzw met de steun van Universiteit Gent, de Vlaamse Overheid en NAVIGO-museum.