Bij Cinema NAVIGO keren we virtueel terug naar het klaslokaal. De beroepsvorming van een visser bestond dan wel eeuwenlang uit praktische ervaring (kennis werd doorgegeven van vader op zoon), maar de modernisering en mechanisering van de vissersvloot rond de jaren 1900 bracht nieuwe eisen met zich mee. Sindsdien kunnen Belgische vissers voor hun opleiding terecht in gespecialiseerde visserijscholen. Benieuwd hoe deze lessen er net uitzien? Kijk dan zeker mee!
Onze eerste schooldag voert ons naar de ‘Kasteeltje’ in Heist, dat tussen 1947 en 2005 dienst deed als onderkomen voor de (Rijks)visserijschool (later het Provinciaal Maritiem Instituut). Een ploeg van de RTBF volgde eind jaren 80 - begin jaren 90 enkele lessen mee, en leerde er wat een visser in spé allemaal moest kunnen. Het Provinciaal Maritiem Instituut in Heist sloot in 2005 de deuren, toen alle gemeenschapsonderwijs betreffende visserij samengebracht werd in Oostende.
Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in mei 1940, wisselden duizenden vissers noodgedwongen de Vlaamse kust in voor een tijdelijk onderkomen in Engeland. In Brixham vonden zo tussen de 1.300 en 1.600 Vlaamse vissers en hun familie een thuishaven tijdens de oorlogsjaren. Deze ‘Belgische kolonie’ begon zich al snel te ontwikkelen tot een volwaardige entiteit, met onder andere ook een eigen Belgian School for Fishermen. Honderden jonge Belgen zouden daar tussen 1941 en 1945 op Engelse bodem kennismaken met het vissersberoep.
Meer weten? Lees ook het verhaal van Andreas Van Craeynest, één van de leerlingen aan deze school.
In 1906 opende het Koninklijk Werk IBIS de deuren. Onder de bescherming van koning Albert I konden visserswezen, en later ook kinderen uit probleemfamilies, er terecht voor een goede theoretische en praktische basisopleiding die hen voorbereidde op een leven op zee. Aanvankelijk deed een voormalig Engels kanonneerschip dienst als vlottend schoolschip, maar in 1924 kreeg de instelling dan toch een schoolgebouw en internaat aan wal in Bredene, waar het Koninklijk Werk IBIS ook vandaag nog steeds hetzelfde doel vervult. In deze film uit de collectie van de school zelf keren we terug naar 1952. Een dag in het leven van een IBIS-leerling…
Welkom op de Rijksmiddelbare jongensschool van Brugge, afdeling zeevaart in 1955. Een buitenbeentje in deze reeks, want geen echte visserijschool, maar dat maakt de beelden niet minder de moeite waard. De leerlingen oefenen het semafooralfabet (waarbij met 2 vlaggen in diverse posities gecommuniceerd kan worden tussen schepen), werken met een sextant en leren een zeekaart lezen, maar ook turnles staat op het programma.
Het visserij-vak leren kan niet enkel gebeuren binnen de vier muren van een klaslokaal. Om de opleiding op zee te verzorgen, kan het Belgische visserijonderwijs daarom sinds 1972 beroep doen op het schoolschip ‘O.29 Broodwinner’. In deze rapportage uit 1993 kijken we mee in de leslokalen én aan boord van het opleidingsschip.